Blahodárné účinky vitamínu A

Vitamíny jsou velmi důležité látky, které tělo pro svou správnou funkci potřebuje. Tato skutečnost je potvrzena jak lékařskými a vědeckými výzkumy, tak i praxí. Existuje velké množství vitamínů, a každý je jiný. Tělo potřebuje všechny v určitém množství. Je ale také potřeba vědět proč jsou vitamíny vlastně důležité, a proč jsou pro tělo nepostradatelné. Nyní se společně zaměříme na jeden vitamín, a to konkrétně na vitamín A.

Proč je vlastně dobré vitamín A konzumovat?

  1. Blahodárné působí na zrak
  2. Podpora tvorby červených krvinek
  3. Pokožka je díky němu mnohem vitálnější
  4. Zapříčiňuje zdravý vývoj a růst těla
  5. Dohlíží na správné fungování sliznice
  6. Stimuluje imunitní systém
  7. Zajišťuje odolnost proti infekčnímu onemocnění
  8. Udržuje v provozu pohlavní orgány
  9. Zabraňuje vzniku nervového neonemocnění
  10. Dodává chuť k jídlu

Nedostatek tohoto vitamínu totiž má za následek různé poruchy, které jsou dost vážné. Jsou to například šeroslepost, bolest očí, vysychání očí, možnost vzniku zánětu spojivek, dále poruchy oční sítnice, rohovatění kůže, tvorba šupinek. To ale není všechno. Člověk trpící nedostatkem tohoto vitamínu ztrácí chuť na sex, u dosovacích jedinců má za následek zpomalení pohlavního vývoje. Celkově klesá imunita, častěji se vyskytují záněty, může vést ke pomalení růstu. Lidé s nedostatkem vitamínu se mohou potýkat i s poruchou tvorby kostí, dále nervové poruchy, ale ty nejtěžší případy končí smrtí.

Vitamín A je součástí potravin. Proto je dobré vědět, které jídlo preferovat v době, kdy máte vitamínu nedostatek. Nejsou to žádné suroviny, které byste běžně nekonzumovali, proto se nemusíte bát. Velké množství vitamínu A se nachází ve vaječných žloutcích, mléku, ale také všech mléčných produktech. Kromě toho i v játrech, které ovšem pro spoustu lidé nepatří mezi vyhledávané pochoutky. Milovníci ryb si můžou libovat. Vitamín A se totiž hojně vyskytuje v rybách, rybím tuku a rybích jater. Rybí játra jsou poměrně náročnější surovina, co se financí, ale i možnosti sehnání týče. Je taky rozdíl, jaká játra budete chtít shánět. Tresčí játra jsou poměrně snadno dosažitelná ve všech větších supermarketech. Všechny tyto možnosti, jak vitamín dostat do těla pochází z živočišných zdrojů. V této podobě se nazývá retinol a je velmi snadno vstřebatelný.

Zatím jsme se bavili pouze o vitamínu A živočišného původu. Pokud existuje v živočišné podobě, je docela pravděpodobné, že bude mít i rostlinnou podobu. A je tomu skutečně tak. V rostlinné podobě se mu říká provitamín A nebo karotenoid. Zde je postup vstřebávání trošku jiný. Nejdříve je nutné, aby se v těle vytvořil retinol a až poté se může vstřebat. Jak již název napovídá, karotenoid, tak se bude ve velkém množství vyskytovat v mrkvi. Kromě toho také v rajčatech, špenátu, sladkých bramborách, ale také ve veškeré listové zelenině. Vitamín A také najdete v ovoci, jako je dýně, mango, meloun, jak klasický, tak vodní, meruňky, mandarinky, švestky a mnoho dalších.

Jistou výhodou tohoto vitamínu je to, že snese i tepelnou úpravu. Nemusíte totiž nutně konzumovat surovou zeleninu, ovoce nebo třeba ryby. Ovoce můžete konzumovat i v podobě kompotu, marmelád nebo dezertů.

Vitamín A je velmi prospěšná látka, kterou lid musí v každém případě konzumovat. Na druhé straně ale zde hrozí velké nebezpečí z možného předávkování tohoto vitamínu. Je dokonce stanovená doporučená denní dávka, kterou by zdravý dospělý člověk měl sníst. Jedná se o 800 – 900 mikrogramů za den. V případě nadměrné konzumace totiž hrozí možnosti předávkování. To by mělo za následek nevolnost, zvracení, vypadávání vlasů, bolest kloubů, apatii, suchou kůži, a možnost i zhoršení vidění. V největším ohrožení jsou těhotné ženy. Zvláště v období těhotenství by ženy měly dbát na přiměřené dávky vitamínu A. Jinak by to mohlo mít negativní účinky na plod, přesněji na vývoj končetin. Kromě toho také na vývoj nervové trubice. Nemusíte se ale lekat. Tyto komplikace hrozí až při kritickém překročení doporučené dávky. Takové množství je asi tři miligramy denně.

Existuje ovšem podoba vitamínu A, která není nijak škodlivá ani pro běžné lidi, ani pro těhotné ženy. Jedná se o betakarotén. Ten je naprosto neškodný a není možné se jím předávkovat. Mrkev a jinou zeleninu můžete teda konzumovat bez starosti a omezení. Snad jen jediným vedlejším účinkem nadměrné konzumace mrkve může být zežloutnutí kůže, což ovšem může být pro spoustu lidí pozitivním jevem.

Na závěr snad již jen malá perlička, se kterou se rozloučíme. Dlouhé polární expedice měly velkou úmrtnost. Dlouho se nevědělo, proč vlastně. Nakonec se zjistilo, že za to může předávkování právě vitamínem A, který se v hojném množství vyskytuje v játrech arktických zvířat, jako jsou medvědi, vlci nebo psi. Ti totiž byli jediným zdrojem potravy v době, kdy vlastní zásoby již došly.

Filed in: Ostatní

Leave a Reply

Submit Comment

© 2012- Doktornet.cz :::